Vandaag ben ik aanwezig geweest bij de lancering van de BewustZwanger app, gemaakt door Minke den Heijer van Babykennis.
Wat zijn je leukste jeugdherinneringen? Wat zou je willen dat je kindje zich later herinnert? Het is een voorbeeldje van de vragen die de BewustZwanger app 'zwangere stellen' voorhoudt.
De maakster, Minke, is orthopedagoog van opleiding, en heeft zich gespecialiseerd in 'infant mental health' (IMH). Ze heeft zich vooral gericht op een visie die veel aandacht schenkt aan de relaties tussen ouders en kind. Tijdens de lancering legde ze uit dat ze deze app heeft willen ontwikkelen om de kennis die ze heeft opgedaan te delen met aanstaande ouders. Zo hoopt ze hen te ondersteunen in de mentale en relationele voorbereiding op het ouderschap, om de hechting tussen ouders en kinderen te verbeteren. Dit relationele aspect is echt belangrijk, maar kom je niet veel tegen in andere apps, die zich vooral richten op de biologische ontwikkeling. Dat is ook interessant, maar lang niet het hele verhaal! Juist ook de mentale en relationele voorbereiding is super belangrijk. Goed doel dus!
Op de lancering sprak Marja Rexwinkel (leidinggevende Ouderkindlijn praktijk voor ouder-baby psychotherapie, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health-specialist DAIMH.), die uitlegde waarom de app moeders kan helpen om hechtingsproblemen te signaleren en aan te pakken. Het is geen gegeven dat de hechting tussen de moeder en het kind zó maar goed gaat. Aandacht voor die relatie is dus heel belangrijk, en nu dus ook erg toegankelijk.
Daarna sprak prof. dr. Louis Tavecchio over de rol van de vader bij de vroege zwangerschap en zijn relatie met het jonge kind. Hiervoor is in het verleden weinig aandacht geweest, maar het beeld dat de vader pas in beeld mag komen als het kind kan voetballen, ligt onder vuur. Er is recent neurobiologisch onderzoek dat aantoont dat er wel degelijk ook iets veranderd in de hersenen en hormonen van de vader, als de moeder tenminste toelaat dat hij al vroeg begint om zich ook bezig te houden met het kind. Prof Tavecchio was erg te spreken over het feit dat de app ook een 'vader' knop heeft, en dus juist ook gericht is op (aanstaande) vaders.
Al met al is deze app dus écht de moeite waard om aan te raden aan 'zwangere stellen'. Meer info over de app is hier te vinden, inclusief links naar de appstores: http://www.bewustzwanger.org/
Ken je zwangere stellen? Vertel het hen! Ze zullen je vast dankbaar zijn...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten