zondag 4 mei 2008

Is geluk ooit genoeg? (thema geluk 10)

Er heerst tegenwoordig in Nederland veel ontevredenheid. Als het niet is over ons eigen leven, dan toch zeker over hoe het er in de wereld aan toe gaat. Maar wat verwachten we dan eigenlijk? Een wereld waarin alles goed is, zonder onrechtvaardigheid, waarin we compleet gelukkig kunnen zijn? Ja, ergens verwachten we dat. Maar tegelijk weten we niet hoe zo iets er uit zou moeten zien. En we zijn ons ervan bewust dat dat hier op aarde wel nooit meer zal lukken. Vreemd.

En toch is dit verlangen terecht: voor dit geluk heeft God ons geschapen, en Hij wil het ons ook geven. We hoeven ons alleen maar door Christus te laten verlossen.

En waar bestaat dit geluk dan in? Net als bij het menselijke: zich geven, en een ander ontvangen. Alleen nu... is die ander God onze Vader! De Goedheid, Barmhartigheid en Liefde zelf! Nogal logisch dat we ons niet kunnen voorstellen hoe dat is. En toch kan die Liefde ons zelfs al in dit leven gelukkig maken. Als basis voor de menselijke liefde in het huwelijk, of zelfs exclusief: in het celibaat. Dat kan door de vrucht van de verlossing, de Heilige Geest, de Liefde van God, die nu al in ons komt!

Meer informatie

Spe Salvi, Benedictus XVI bijzonder nrs 11-12

Boekje: Kom Heilige Geest.

Artikel: Heaven door Peter Kreeft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten