dinsdag 5 augustus 2008

Het Woord van God

In het Hebreeuws is het woord voor ´Woord´ ´Debar´. Het heeft niet alleen de betekenis van ´iets te kennen geven´, maar ook de betekenis van datgene tot stand brengen wat het woord betekend. In het oude testament zijn er bijvoorbeeld zegeningen en kwaadsprekingen die als ze worden uitgesproken, effect hebben.

Op dezelfde manier is het Woord van God voor ons niet alleen bedoeld om er kennis van te nemen, maar ook om er aan te beantwoorden: er ja op te zeggen met woord en daad. Dat is het antwoord dat God van ons verwacht. Hij vertelt ons dat Hij van ons houdt, maar hij wil ook liefde terug ontvangen, die zich onder andere uit in tijd en aandacht. Hoe kun je anders een relatie opbouwen?

3 opmerkingen:

 1. Hey Daan,

  Voor een werelds persoon is het lijkt mij best moeilijk om liefde te geven aan iets wat je niet ziet. de relaties wereldlijk en goddelijk is niet gemakkelijk. Hoe zou je die relatie zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jan,

  Goed punt. Het is belangrijk dat het ´Woord van God´ mens is geworden - een Goddelijke persoon (de Zoon, het Woord, de tweede persoon van de Allerheiligste Drieeenheid) heeft de menselijke natuur aangenomen in Jezus. Dat maakt het voor ons al een heel stuk makkelijker God liefde te geven: we kunnen van Jezus houden.

  Sinds Jezus ten hemel is opgestegen , is Hij niet meer onder menselijke gedaante bij ons. Dat maakt het weer lastiger. Gelukkig heeft hij de Heilige Geest gestuurd om de mensen te heiligen die hem echt willen volgen. Dat betekent: hij laat hun veel op Jezus lijken. Zo kunnen we Hem ontdekken in de mensen die dicht bij Jezus leven, in het bijzonder de heiligen.

  Maar ook Jezus zelf is niet helemaal weg gegaan. Hij is bij ons gebleven, maar wel op een mysterieuze manier. Namelijk onder de gedaante van brood en wijn, in de Heilige Eucharistie. Zo kunnen we Jezus elke dag persoonlijk ontmoeten, als we willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Daan,

  Dankje zo had ik er nog even niet over nagedacht.

  BeantwoordenVerwijderen