dinsdag 1 november 2016

Jon Bon Jovi: Lie to Me – or be true to me?Nadat we het effect van de staat van ons hart op de manier waarop we de wereld zien hebben bekeken in de bespreking van “Ain’t no Sunshine”, gaan we nu naar een ander niveau in de mens dat belangrijk is in de liefde. Hiervoor geeft “Lie to me” van Jon Bon Jovi een mooie aanleiding. Die werd gesuggereerd door Natascha.


De tekst van dit liedje is wat langer dan de voorgaande nummers, en is hier te vinden.

Het gaat in dit lied over een man die zijn vriendin vraagt om bij hem te blijven. Ze staat op het punt om weg te gaan, haar vader komt haar ophalen. De kern van de zaak staat volgens mij in de regels: “It's hard believing that the thrill is gone. But we got to go around again, so let's hold on” (Het is moeilijk te geloven dat de vlinders weg zijn. Maar we moeten verder, dus laten we volhouden.) Op poetische wijze vraagt de man dan aan zijn vriendin: “If you don’t love me - Lie to me”, als je niet van me houdt, lieg tegen me en zeg dat je wel van me houdt.

Op paradoxale wijze had Bon Jovi hier net zo goed kunnen zingen “be true to me”; in het Nederlands vertaal je dat als: wees me trouw, maar in het Engels wordt daar het woord ‘true’ (waar) voor gebruikt. Dus het lijkt erop dat de man zijn vriendin vraagt te liegen, zodat ze waar (trouw) kan zijn. Hoe kunnen we deze paradox begrijpen?

De paradox wordt begrijpelijker als we snappen dat er verschillende manieren zijn waarop we van iemand kunnen houden, die ook overeenstemmen met verschillende niveau’s in ons mens-zijn. Je zou kunnen zeggen dat de eerste aantrekking tussen mensen, zeg maar de vlinders in de buik, iets vrij lichamelijks en uiterlijks is. De uiterlijke schoonheid, of hoe de andere persoon overkomt, zijn belangrijke dingen in dit stadium. Het is normaal dat deze eerste aantrekking na een tijdje overwaait. Dat is een uitnodiging om dieper te gaan in de liefdesrelatie, en het is dit punt waar dit lied over gaat.

De liefde op een dieper niveau is meer innerlijk, ons verstand en onze wil komt erbij kijken. Het gaat erom een beslissing te maken om bij de andere persoon te blijven, om vol te houden, ook als het eerste gevoel vervlogen is. Deze beslissing is een horde die genomen moet worden, maar als hij genomen wordt, wordt de liefde ook dieper.

Vanuit dit perspectief is de paradox van liegen om waar (trouw) te zijn beter te begrijpen. Bon Jovi zegt eigenlijk: lieg over je ‘lichamelijke liefde’, over de eerste aantrekkingskracht, om bij me te blijven en dus je diepere liefde voor me te tonen, en zo trouw te blijven.

Over hoe de ‘lichamelijke’ en ‘verstand en wil’ laag in verband staan met het ‘hart’ hebben we bij “Ain’t no Sunshine” al iets gezegd. Een andere interpretatie zou zijn om “Lie to Me” te lezen als een hartenkreet. Maar dat laat thema ik even voor toekomstige recensies van andere liedjes.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten