woensdag 9 december 2020

“Nieuwe Sinterklaasliedjes” meet “Failing Forward”

Foto door Aron Visuals op Unsplash

Afgelopen weekend was het heel gezellig om met familie Sinterklaas te vieren. Gelukkig kon dat doorgaan in de huidige omstandigheden. Al zit ik in het onderwijs, op de universiteit krijg je minder mee over de Sint, dus ik werd voor het eerst geconfronteerd met de teksten van de nieuwe Sinterklaasliedjes. Die deden me wel even achter de oren krabben.

Dat referenties naar de huidskleur van Piet uit de liedjes zijn gehaald was wel te verwachten. Wat ik niet had verwacht is dat er ook met geen woord meer wordt gerept over “stoute kinderen”. Het is alleen maar een feestje, en iedereen is altijd lief en aardig, volgens deze liedjes. Deze zet lijkt me opvoedkundig een grote ramp. Daarover kan ik wel weer wat zeggen vanuit mijn ervaring op de universiteit.

"Je zou toch maar eens wat fout hebben gedaan… dan is gelijk je hele zelfbeeld naar de knoppen. Reden tot depressie!"

Failing Forward

Op vrijdag 27 november was ik namelijk bij het online “Failing Forward” evenement georganiseerd door University College Tilburg. Dit evenement is een reactie op de mentaliteit van studenten die het heel moeilijk vinden om om te gaan met tegenslagen. Bij het minste of geringste beginnen sommige studenten aan zichzelf te twijfelen. Je zou toch maar eens wat fout hebben gedaan… dan is gelijk je hele zelfbeeld naar de knoppen. Reden tot depressie!

De aanpak van dit evenement was heel sympathiek. Studenten en docenten vertelden over wat er fout is gegaan in hun leven, om zo minder de indruk te wekken dat “alle andere mensen perfect zijn”. Mijn persoonlijke favoriet was de lezing van de decaan van University College Tilburg, die in vijf minuten haar carrière samenvatte, eerst de “mooie” versie en toen “wat er echt gebeurde”. Het hele evenement, en specifiek die lezing is hier terug te zien.

"Als het bij succes alleen gaat om het behalen van externe resultaten, en als we daar ook nog eens onze hele eigenwaarde aan koppelen, dan wordt omgaan met tegenvallers behoorlijk lastig."

Wat is succes?

Een vraag die in dit evenement veel terugkwam, is wat we precies bedoelen met succes. Als het bij succes alleen gaat om het behalen van externe resultaten, en als we daar ook nog eens onze hele eigenwaarde aan koppelen, dan wordt omgaan met tegenvallers behoorlijk lastig. Helemaal als je dat nooit geleerd hebt.

Mijn kleine bijdrage aan deze discussie is deze minicursus over de betekenis van succes, die in drie korte video’s uitlegt wat we uit onze filosofische traditie kunnen leren over succes. De minicursus kun je hier gratis krijgen.

"Je kunt veel beter geleerd hebben “sorry” te zeggen, naar jezelf toe je schouders ophalen over je eigen falen, en doorgaan terwijl je er rustig aan werkt om dingen beter te doen."

Werken aan stabiliteit

Mentale gezondheid is belangrijk, helemaal in deze tijden. Laten we vooral jonge mensen opvoeden om mentaal stabiel te zijn. Kinderen niet durven zeggen dat ze soms “stout” zijn helpt helemaal niet. Zo leren ze niet omgaan met hun eigen zwakheid. Als die later dan een keer duidelijk wordt, is het gelijk reden tot depressie. Je kunt veel beter geleerd hebben “sorry” te zeggen, naar jezelf toe je schouders ophalen over je eigen falen, en doorgaan terwijl je er rustig aan werkt om dingen beter te doen. Samen nadenken over wat succes inhoudt, en ook leren wat we moeten doen als we een keertje niet succesvol zijn, is essentieel in deze tijd.

 

Het “Failing Forward” evenement en de lezing van de Dean van University College Tilburg zijn hier te zien.

De gratis minicursus over de betekenis van succes is hier te krijgen.

 

Verder op mijn website:

Blog 
Relax
Relate
Reflect
Wie ben ik?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten