Als je van iemand houdt, probeer je er voor die persoon te zijn en je leven daarop af te stemmen. Een intieme relatie kun je niet afdwingen, die moet groeien. Als je wel forceert, wordt de relatie al snel, op zijn zachts gezegd, ongemakkelijk.
Voor ons katholieken is de ontmoeting met Jezus in de Eucharistie het hoogtepunt van onze intieme relatie met Hem. Jezus geeft zichzelf aan ons, komt in ons onder de gedaante van Brood, iets wat alleen God zelf kan. Het is dus volstrekt logisch dat de kerk die intimiteit beschermt en voorbehoudt aan de mensen die hun leven proberen af te stemmen op hun relatie met Jezus.
Het weigeren van de communie aan 'Prins Carnaval' is in deze context een driedubbele daad van liefde. Liefde tot de prins, die vast niet onbewust intimiteit met Jezus wil forceren. Liefde tot Jezus, die zich in de handen van de priester legt, vertrouwend op zijn bescherming. En tenslotte liefde tot de katholieken, die er door deze episode weer aan herinnerd worden wat voor iets groots en moois zij mogen ontvangen. Geen enkele reden tot protesteren dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten