maandag 28 juni 2010

Het WK goed bekeken...

In het laaste Katholiek Nieuwsblad ( www.katholieknieuwsblad.nl ) vond ik het volgende leuke stukje over hoe de huidige paus het WK waardeert.

De paus over voetbal

Als hij goed kijkt, kan de mens veel leren van voetbal, schreef toenmalig kardinaal Joseph Ratzinger in 1985 in een reflectie in het boek Zoeken wat daarboven is. De Vaticaanse krant Osservatore Romano besteedde er vorige week aandacht aan in een artikel getiteld Toen Ratzinger over voetbal schreef.

De huidige paus Benedictus XVI schreef destijds in zijn reflectie dat "het wereldkampioenschap, dat om de vier jaar plaatsvindt, een gebeurtenis is die honderden miljoenen mensen boeit".

"De fascinatie voor voetbal ligt er ten diepste in dat het de mens dwingt zichzelf te disciplineren, zodat hij, door training, meester wordt over zichzelf. Door die heerschappij bereikt hij superioriteit. En door superioriteit, vrijheid."

Voetbal, aldus Ratzinger, leert de mens de waarde van "gedisciplineerde samenwerking" en vereist een ordening van het individu in de groep. "Het verenigt door een gezamenlijk doet; het succes of falen van ieder is gebonden aan het succes of falen van de groep."

Voetbal ons een eerlijk spel te spelen, waarin de gemeenschappelijke spelregels de bron zijn van wat alle spelers samenbindt en verenigt, zelfs als zij als tegenstanders tegenover elkaar staan, legt kardinaal Ratzinger uit. En hij eindigt met de conclusie: "Als we dieper kijken, kan het fenomeen van een wereld die opgewonden is over voetbal ons meer geven dan louter entertainment." (KN/CNA 25-6-2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten