zaterdag 1 januari 2011

Vóór de goede voornemens!

Er zijn sommige mensen die zeggen dat voornemens maken voor het nieuwe jaar geen goede zaak is, omdat het toch niet helpt. Uit 'onderzoek blijkt', zegt men dan, dat na een paar dagen of weken de goede voornemens al weer de deur uit zijn.

 

Dat kan inderdaad kloppen, maar het is geen reden om geen goede voornemens te maken! Het eerste goede voornemen dat ik dan ook voorstel is: regelmatig goede voornemens maken, en regelmatig evalueren hoe het ermee gaat.

 

Misschien kan dat een beetje 'zwaar' lijken, maar het valt wel mee. Een katholieke gewoonte is die van het gewetensonderzoek – iedere avond voor het slapen gaan een paar minuten stilstaan bij wat er de afgelopen dag is gebeurt, en jezelf een paar vragen stellen over de dingen die je je had voorgenomen. Als je hebt bekeken wat er goed en slecht is gegaan, maak je aan de hand daarvan een goed voornemen voor de volgende dag. Het handigst is om dat voornemen op te schrijven en de volgende morgen nog een keer na te lezen, want de slaap doet veel vergeten…

 

Voor degenen die het gewetensonderzoek willen inzetten voor hun geestelijk leven is nog een element belangrijk – berouw uit liefde. Want als je je goede voornemen ziet als een uitnodiging van God om jezelf te verbeteren, is het belangrijk om 'dank je' te zeggen als het goed ging en 'het spijt me' als het slecht ging. En juist uit dat berouw haal je weer veel strijdkracht voor de volgende dag.

 

Maar goed, gelovig of niet gelovig, een paar minuten om stil te staan bij de dag monden altijd wel uit in wat goede voornemens. Die kunnen behoorlijk verschillend zijn, van heel klein tot heel groot. Hier een paar ideeën:

  • Mijn fiets repareren
  • Meer laten zien aan de mensen om me heen dat ik van hen houd
  • Lachen en vriendelijk zijn als ik er geen zin in heb
  • Een keer een bloemetje kopen voor mijn geliefde
  • De volgende keer als het sneeuwt wel mijn stoep schoonmaken

 

En ga zo maar door…

 

Goede voornemens gaan meestal niet in 1x goed, en je moet ze een paar keer maken voordat je een goede gewoonte hebt ontwikkeld. Maar uiteindelijk zal het lukken – net zoals met het "de vlieg pakken" in dit filmpje.

 

http://www.youtube.com/watch?v=hmNT067g9aI

 

Gelukkig nieuwjaar!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten