zaterdag 14 mei 2011

Mgr. Steinkamp Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Laatst had ik het voorrecht aanwezig te zijn terwijl de burgemeester van Amsterdam aan Mgr. Steinkamp zijn lintje opspeldde. Het was een kleine, huiselijke bijeenkomst. Er waren oranje gebakjes met daarop de drie Amsterdamse Andreaskruisen. Al was het huiselijk, toch was het een gebeurtenis met onverwacht veel betekenis.

 

Het mooiste was, zoals vaker, de houding van meneer Steinkamp, die alle ceremonieel rustig en met een glimlach over zich heen liet komen. Toen de burgemeester na zijn mooie toespraak vroeg of hij nog iets wilde zeggen, begon hij, na verschillende bedankjes, met een twinkel in zijn ogen het verhaal te vertellen van Piet Janssen. Piet werd bij een vergadering gevraagd te spreken: "Piet Jansen die moet toch eens een keer een woord zeggen, die spreekt altijd zo goed. Piet Janssen, kom op! Nou, Piet Janssen staat op, 'Euh, ja, dames en heren, ik ben een beetje verrast, en ik wordt gevraagd om hier te spreken. Ja, ik weet niet wat ik zou moeten zeggen.' Er volgt een pauze, en dan hoor je de stem van zijn vrouw, zuchtend: 'Lieve hemel, thuis ging het nog zo goed… .'" Na deze knipoog en de daaropvolgende hilariteit komt meneer Steinkamp even terug op het Opus Dei: 'We proberen de eerste christenen te volgen, dat is ons ideaal'. Daarna haalde hij nog de woorden van de burgemeester aan, die bij een eerdere gelegenheid had gezegd dat gehuldigde mensen ook sociaal geëngageerd zijn. "En dat proberen we te doen, wat u gezegd hebt proberen we waar te maken." Sympathiek, duidelijk, kort en krachtig.

Vicaris Opus Dei in Nederland

In zijn toespraak daarvoor had de burgemeester een aantal van de verdiensten van meneer Steinkamp herinnerd. "U bent in 1959 tot priester gewijd en tussen 1961 en 91 bent u de vicaris geweest van het Opus Dei in Nederland. U heeft zich vooral ingezet om de boodschap van het geloof door werk en gewone omstandigheden naar buiten te brengen. U bent een priester die zijn werkzaamheden en maatschappelijk werk met elkaar verwoven heeft." Daarnaast noemde hij de stichting Internationale Studenten Ontmoetingen (Instudo) die Mgr. Steinkamp heeft opgericht, en onder andere het ontwikkelingswerk dat van deze stichting is uitgegaan. Ook had hij het over het pastorale werk dat Mgr. Steinkamp heeft ontplooid in de Onze Lieve Vrouwekerk, en het feit dat de samenwerking met de orthodoxen en Surinaamse katholieken daar zo goed gaat.

 

Een verdere bijzonderheid was de aanwezigheid van Mgr. Punt, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, die door zijn aanwezigheid ook zijn waardering voor meneer Steinkamp liet blijken. Na de korte toespraken en het opspelden van het lintje, bleven zowel de burgemeester als de bisschop nog even napraten. Erg gezellig allemaal.

Oranje boven!

Al met al was de bijeenkomst sympathiek, en de sfeer buitengewoon vriendelijk en normaal. Toch heeft deze onderscheiding een bijzondere betekenis. Het was mooi dat de verdienste van de priester die het Opus Dei naar Nederland heeft gebracht op deze wijze door de burgerlijke overheid wordt erkend. Voor mij was het ook een teken dat de kerk en de staat, met alle scheiding die gepast is, elkaar wederzijds kunnen ondersteunen. En dat vond ik erg mooi. Ik houd weer wat meer van Amsterdam, en van Nederland. 

 

Officieel nieuwsbericht: http://www.opusdei.nl/art.php?p=43710

Geen opmerkingen:

Een reactie posten