dinsdag 11 oktober 2016

I’d rather be with you… than be lonely

Zoals beloofd begin ik met korte filosofische reflecties over liedjes die mensen aan me suggereren. De eerste suggestie die ik opvolg komt van Ben. Het is het liede “I’d rather be with you” van Joshua Radin.



De hele tekst vind je hier. Ik zal het alleen hebben over één idee dat we uit het liedje kunnen halen over de liefde.

Dit liedje gaat over het (mogelijke) begin van een relatie. Joshua zingt: “I need to be bold / Need to jump into the cold water / Need to grow older with a girl like you” (ik moet dapper zijn / in het koude water springen / Ik moet ouder worden met een meisje zoals jij). Inderdaad is er bij het begin van iedere relatie wat koudwatervrees, vooral als de relatie serieus en voor langere tijd bedoeld is, zoals deze. Die koudwatervrees is heel normaal, maar kunnen we er wat meer van begrijpen?

Bij liefde gaat het over geven en ontvangen, maar niet alleen over geven en ontvangen van dingen, zoals  op de markt, maar over het geven en ontvangen van onszelf. En jezelf weggeven is spannend. Zoiets is op zichzelf al spannend, maar daarbovenop het is ook nog spannend of de ander het ‘cadeau dat jijzelf bent’ wil aannemen. Want als de ander je écht wilt aannemen,  dan zal die ander zichzelf ook moeten geven: liefde kan alleen met liefde worden betaald. Vandaar ook de latere regel “Yeah, yeah I’d rather be with you / Say you want the same thing too” (Yeah, yeah, ik wil liever bij je zijn / zeg me dat je ook hetzelfde wilt). Als je jezelf wilt geven, lukt dat alleen als de ander jou ook aanneemt en daarbij zichzelf geeft. Het is dus dubbel spannend: vanuit jezelf, en vanuit de ander.

Stil staan bij deze “sprong in het diepe” die de liefde inhoudt is wel belangrijk. Want er zijn meer dan genoeg mensen die het niet aandurven, en het dus maar houden bij oppervlakkige liefdescontacten. Misschien is dat een tijdje wel leuk, maar op termijn is het geen oplossing. Dit wordt mooi uitgedrukt door een regel uit een ander liedje in het Spaans: “Corazon que no quiera sufrir dolores, pase la vida entera libre de amores” (Het hart dat geen pijn wil lijden, zal het hele leven vrij van liefde blijven”). Het koudwatervrees overwinnen om jezelf te geven is misschien pijnlijk. Maar zonder die stap te wagen, worden we uiteindelijk eenzaam. En als eenzaamheid het alternatief is, wil ik nog wel een keer met Joshua Radin zingen:

Yeah, yeah I’d rather be with you
Say you want the same thing too!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten