woensdag 14 februari 2018

Mijn indrukken van Nineveh

Laatst ben ik naar de tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden geweest over Nineveh. De opgravingen van Nineveh, die vlak bij het huidige Mosul te vinden zijn, zijn voor een groot deel door IS verwoest.

Al is de verwoesting van cultureel erfgoed natuurlijk geen fraaie zaak, bij het bekijken waar het hier over ging vond ik het toch wel wat ironisch. De reliëfs op de muren van het paleis van de koning van Nineveh waren namelijk grotendeels gewelddadige tafrelen, die de heldendaden van de koning en de Assyriërs moesten verheerlijken. De Assyriërs waren bepaald geen lieverdjes: de overwonnen volksstammen werden bijvoorbeeld bij meerdere gelegenheden gedeporteerd. Ook viel het me op dat de bloeitijd van Nineveh helemaal niet zo lang was: het is maar een jaar of tachtig de belangrijkste stad geweest. Hoe het ook zei, de Assyriërs konden wel een mooie stad bouwen, de “hangende tuinen” die van Babylon bekend zijn, waren vermoedelijk eigenlijk in Nineveh te vinden.


Deze foto toont een van de verwoestte reliëfs, die is gereconstrueerd op basis van foto’s, en hier geprojecteerd ingevuld met kleuren (ze waren oorspronkelijk gekleurd, als weet ik niet hoe oorspronkelijk deze kleuren zijn). Het gaat om de belegering van een stad, met verdedigers die van de muren naar beneden vallen. IS was duidelijk niet het eerste rijk in het gebied dat met harde hand te werk ging.


Vandaag is Aswoensdag, voor katholieken een dag van vasten, waarmee de vastentijd voor Pasen begint. Paus Franciscus zegt in zijn Vastenboodschap: "Wanneer wij vasten, vermindert dit onze neiging tot geweld; het ontwapent ons en biedt ons een kans om te groeien." In het boek van Job staat hoe Nineveh zich afkeerde van zijn slechte wegen toen Job naar hen toe werd gestuurd, en God vergaf hen. Wellicht is dat ook wat voor ons. De diepe vrede van God hebben we nog lang niet bereikt met zijn allen...


Verder op mijn website:
Blog 
Relax
Relate
Reflect
Wie ben ik?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten