dinsdag 23 november 2010

Wat de Paus gezegd heeft over condoomgebruik

Er is de laatste dagen behoorlijk wat te horen geweest over uitlatingen van de Paus over condoomgebruik. Soms wekt men de suggestie dat de houding van het Vaticaan ten opzichte van condooms is veranderd. Niets is minder waar.
 
Het standpunt van de katholieke kerk is ingebed in een veel bredere visie op de persoon, relaties en liefde. En dat is begrijpelijk, want de kern van de boodschap van Jezus draait nou juist om de liefde. De liefde van Jezus is er niet één die blijft bij "lekkere warme gevoelens" - Hij zei dat iemand met de grootste liefde zijn leven geeft voor zijn vrienden. Zelf heeft hij dat voorgeleefd door te sterven aan het kruis. Op een zelfde manier is de katholieke visie dat een relatie tussen man en vrouw pas volledig tot rijping komt als ze klaar zijn om zich aan elkaar te geven. Dan, binnen de context van het huwelijk, heeft de sexualiteit zijn juiste plaats.
 
Zoals de Amerikaans aartsbisschop Fulton Sheen eens schreef: "Actually, there are only two philosophies of life: one is first the feast, then the headache; the other is first the fast and then the feast. Deferred joys purchased by sacrifice are always sweetest and most enduring." De katholieke visie is duidelijk: eerst vasten, dan feesten.
 
Wat de Paus recentelijk heeft gezegd verandert helemaal niets aan deze visie. Wat de Paus heeft willen verduidelijken is het geval van iemand zich van het bovenstaande helemaal niets aantrekt (hij sprak als voorbeeld over een mannelijke prosituee). In dat geval kan het een eerste stap in de goede richting zijn om een condoom te gebruiken en zo het risico op HIV transmissie te verminderen. Je denkt dan immers aan de andere. Maar de Paus maakte ook duidelijk dat condooms nooit een blijvende oplossing zijn: die is alleen te vinden in een gezonde visie op menselijke relaties, waarin mensen de moeite willen nemen om eerst te vasten en dan te feesten.
 
Een verduidelijking van de perswoordvoerder van het vaticaan: http://visnews-en.blogspot.com/2010/11/note-by-fr-lombardi-concerning-new-book.html
 

1 opmerking: