zaterdag 12 oktober 2013

Beknopte populaire samenvatting van mijn proefschrift (Nederlands)

De index van dit proefschrift is hier te vinden.

Waarom is dit proefschrift belangrijk?
         Als je nu bij een doctor komt, zal de doctor vaak twee typen cholesterol laten meten: het ‘goede’ HDL-cholesterol en het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Technisch gezien is dit achterhaald, omdat we al vrij lang in staat zijn om meer verschillende typen cholesterol te meten; we kunnen wel een stuk of 40 subfracties meten. Maar medisch gezien zijn deze metingen moeilijk te verbinden met risico op hart- en vaatziekten. Daarom wordt deze informatie aan doctoren altijd op een zeer versimpelde manier verstrekt.
         Dit proefschrift rapporteert over de ontwikkeling van een wiskundig model dat meer relevante informatie kan halen uit gedetailleerde cholesterolmetingen. Het model kan informatie over het cholesterol metabolisme rapporteren in een vorm die we ‘lipoproteïne metabole ratio’s’ noemen. We hebben ontdekt dat door een combinatie van twee ratio’s te gebruiken, we het risico op hart- en vaatziekten significant beter kunnen bepalen. De eerste ratio, die we de ‘extrahepatische lipolyse ratio’ noemen, is in het bijzonder belangrijk als iemand medicijnen neemt om de bloeddruk te verlagen. Als iemand deze medicijnen inneemt, maar het lichaam verwerkt het vet in de lipoproteïnen niet goed, dan is er een hoge kans op hart- en vaatziekten. De tweede ratio, de ‘hepatische omzetting ratio’, geeft aan hoe goed de lever werkt. Als iemand op de rand is tussen laag en middenhoog risico, kan deze ratio het verschil uitmaken tussen het wel en niet medicijnen hoeven nemen.

         We hebben deze verbeterde risico voorspelling laten zien in de klassieke ‘Framingham Heart Study’; de resultaten zullen gerepliceerd moeten worden in andere populaties om zeker van onze zaak te kunnen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten